Alpinsentre i nord

Det finnes ikke mange store, resortliknende alpinsentre i Nord-Norge. Selv om fjellene står på rekke og rad, så finner du ingen Hafjell eller Norefjell. Jeg har lenge lurt på hvorfor det er slik, men har ikke kommet fram til noen konklusjon enda.

Se for eksempel nedover i Europa, Østerrike, Frankrike, Romania. Alle har de utrolige alpinsentre med hoteller, restauranter, barer, butikker og andre attraksjoner i umiddelbar nærhet.

Tidligere måtte vi over til våre gode naboer i øst, for å kunne kjøre slalåm i et stort anlegg med mange nedfarter, treffe andre skientusiaster, spise på restaurant og slappe av eller ta helt av på afterski. Det er ikke et skikkelig anlegg, dersom der ikke fins flere overnattingsmuligheter, både hotell og hytter gjerne. Der bør fins et tilbud både til en rimelig penge, og kanskje et litt mer luksuriøst tilbud.

Narvikfjellet

Vi må innom Narvikfjellet, for det er utrolig gode løyper der. Hele 15 nedfarter og 6 heiser. Restaurant og bobilparkering fins også, men det er ikke en skiresort i den forstand. Du er ikke i en alpinlandsby, og skal du ha uteliv, må du nesten til byen. Jeg savner en resort hvor du vandrer rundt i skiklær, stavrer deg frem på slalåmsko som gir gjenklang i resepsjonen, og det samme gjelder alle rundt deg. Røde i kinnene med solbrillene på hodet samles man med alle vennene i puben og den ene godlåten etter den andre runger fra høytalere. Stemningen går i taket, og før man vet ordet av det står man på bordet og danser.

Denne stemningen har vi funnet når vi har kjørt over grensa til Sverige. Så er det ikke lange veien fra Narvik heller. Og selv om vi ikke har store tog- tilbudet heller i Nord-Norge, så kan du faktisk ta toget fra Narvik til Riksgrensen. Eller enda videre inn i Sverige, om du ønsker. På under en time er du fremme ved Riksgrensen.

Riksgrensen og Bjørkliden

Riksgrensen og Bjørkliden
Riksgrensen og Bjørkliden

Her kan du velge mellom selve Riksgrensen eller Bjørkliden. Totalt har disse to skianleggene over 30 nedfarter og 22 offpist løyper. Hotellet på Riksgrensen er selve hjertet i anlegget. Her får du leid utstyr, kjøpt heiskort, spist på restaurant eller sove om du vil. Etter en lang dag i bakken, ligger hotellet på selve nedfarten. Alt du trenger å gjøre er å hoppe ut av skiene og støl og stiv komme deg inn i hotellet, ned en trapp og der er alle samlet til ekte afterski med mennesker fra mange nasjoner. Om du blir lei bakkene på Riksgrensen, kan du ta en dag inn til Bjørkliden, helt andre bakker, helt andre kafeer oppi fjellet og helt nye impulser.

I løpet av de siste årene har det vokst frem en fjellandsby i Målselv. I landsbyen finner du både skisenter, kafé og pub med afterski. Ingen skiresort uten afterski, vel? Der er totalt 13 km i nedfarter og 14 løyper. Ikke det aller største tilbudet, men endelig kom det i hvert fall et tilbud. Så håper jeg at utviklingen ikke stanser, og kanskje slipper vi å forlate moderlandet i fremtiden.