Betalingsmåter i alpinanlegg

Jeg må innrømme at det er en del år siden jeg sist jeg benyttet meg av heis i et alpinanlegg. Den gangen var det stort sett tre forskjellige typer kort; klippekort med 10 klipp, dagskort eller sesongkort. Jeg vil tro at det i dag finnes en rekke andre måter å betale på. Enkelte ganger gikk vi faktisk opp igjen selv, men det var så klart i litt mindre bakker. Men det var jammen meg langt nok, og med tungt utstyr ble det nesten en liten treningsøkt ut av det hele.

Betalingsmåter i alpinanlegg
Betalingsmåter i alpinanlegg

Brukerkonto og Key Card

Dette systemet, er like genialt som det er enkelt. Man kan bruke systemet i en rekke alpinanlegg, men sjekk på forhånd hvilke. Da slipper man å komme til bakken, for kanskje å oppleve at det ikke fungerer. Man må ha en brukerkonto, denne får man gratis. Har man et Key Card allerede, må dette registreres før bruk. Om man ønsker å kjøpe seg et Key Card, koster det 50 kroner. Det er kortene fra Axess og Skidata som er aktuelle.

Skioo Key Card

Med dagens teknologi, er det også blitt enkle løsninger når man skal ut å kose seg i alpinbakken. Jeg fikk informasjon om hvordan et Key Card kan brukes, og det kan vel ikke bli enklere og mer oversiktlig enn dette. Det er to forskjellige måter å betale for heisturene, om man velger å bruke Skioo Key Card. Man kan man koble sitt Key Card direkte til et kredittkort, slik at man blir trukket det man bruker direkte etter bruk. Dette kalles automatisk betaling, men det kreves uansett at man har en brukerkonto hos Skioo. Den andre betalingsmåten, er forhåndsbetaling. Dette fungerer slik at man setter inn et beløp på Key Card før bruk, så trekkes det direkte fra kortet. Minste beløp er 250 kroner.

Flere kort

Man kan registrere flere kort på samme brukerkonto, dette passer jo bra for familier. Når dagen er omme, vil Skioo passe på at man får den beste prisen ut fra hvor mange turer man har kjørt. På denne måten slipper man å studere de ulike type priser og takster, man er uansett sikret best pris.

Skipass

Dette er en annen type kort, eller betalingsløsning i alpinbakken. Tiden med papirbaserte løsninger, vil jeg tro er over i alle alpinanlegg nå til dags. Skipass kan kjøpes online, men også på en del steder ved alpinanleggene. Det fungerer på mange måter som med kortene fra Skioo, men med Skipass velger man produktene selv. Uansett hva man velger av betalingsløsninger, så må man sjekke opp hvilke betingelser og leverandører som er aktuelle i det alpinanlegget man skal benytte. Jeg forstår i alle fall at mye er endret siden jeg var kunde i skiheiser, men slik er det jo med det meste i hverdagen. Det er ikke så mange år siden det var betjente bommer langs veiene heller, hvor det gjaldt å ha en tier klar for betaling. I dag er alt elektronisk, det finnes vel knapt en betjent bomstasjon lenger. Slik er det også blitt i alpinanleggene.