Brett eller ski?

Jeg må bare innrømme det med en gang, jeg har aldri prøvd meg på brett. Jeg tilhører den generasjonen som stod på ski, brettene hadde nok kommet når jeg var ungdom men ikke mange som brukte det. Men etter hvert ble det jo nesten like vanlig å stå på brett, som på ski. Siden jeg ikke har noen erfaring med brett, kan jeg ikke uttale meg om hva som er mest artig. Men dette er nok sikkert smak og behag, jeg må jo innrømme at det er imponerende å se de som virkelig behersker brettkjøring godt.

Brett eller ski?
Brett eller ski?

Hva er mest krevende?

Det er nok brett som er mest krevede å lære og mestre, men når man først har lært seg teknikken oppleves nok ikke brett som mer avansert eller krevende. Det er mest ungdom man ser på brett, det er i alle fall sjeldent å se noen eldre enn 35-40 år som bruker brett.

Lyst til å bli instruktør?

Om man føler at man har gode nok ferdigheter og erfaring, kan det å bli ski/brettinstruktør kanskje være noe å vurdere. Det er stadig behov for instruktører, spesielt i høysesongen som vinterferie og påskeferie.

Noen er kanskje vant med instruksjon og undervisning fra andre steder, men det er allikevel noen tips man bør ta med seg som ski- eller brettinstruktør.

Husk at gruppestørrelsen er viktig, erfaringen til drevne instruktører viser at grupper over 10 elever ikke er heldig. Man mister lett oversikten, og det er ikke lett å følge opp hver enkelt. Dessuten vil det alltid være forskjell på nivået i gruppen, selv på nybegynnerkurs.

Om kurset går over flere dager, bør man prøve å ha samme instruktør gjennom hele kurset. Da vil elevene føle seg tryggere, det samme kan nok også gjelde for instruktøren.

Planlegg godt i forveien

Planlegg og gjennomgå hvilke øvelser du skal ha med kurset, hvor skal du ha leksjonene? Hvor mange deltakere er det? Trenger du kanskje en hjelpeinstruktør? Hva er nivået i gruppa (kan være litt vanskelig å kartlegge før elevene kommer)

Planlegg med å dele opp gruppen i 3 smågrupper, litt avhengig av antall deltaker og nivå.

Tenk på at de bør ha litt tid til egentrening, det kan være smart å ha delt opp 50% felles med instruksjon, og 50% til egentrening/frikjøring

Førstehjelp

Dette er kanskje det som det slurves mest med, men som kanskje er det mest viktige. Ha alltid med en førstehjelpskoffert, selv om det ofte er egne skipatruljer i de store bakkene. Reis aldri fra den skadde for å hente hjelp, det kan en av de beste elevene gjøre for deg om det er nødvendig.

Sosialt

Om man velger å være med kurset hele tiden, vil man bli godt kjent med elevene. Dette hjelper alltid på trivselen og ikke minst mestringen, følelsen av sikkerhet og mestring er alltid viktig.

Ta gjerne felles lunsj, ja kanskje til og med noen øl på skipuben om dette er noe som kommer som forslag fra kurset. Men husk alt med måte, også på puben.