Hvordan komme seg til skistedene

Tenker å skrive litt om hvordan man kan komme seg til en del av de kjente skistedene våre, bil er så klart mulig til dem alle, men hva med buss og tog ? Jeg for min del tar bilen når jeg skal på slike turer, men det kan jo både være sosialt og i noen tilfeller billigere å kjøre kollektivt. Dessuten er det jo mer miljøvennlig enn privatbil.

Hvordan komme seg til skistedene
Hvordan komme seg til skistedene

Nor-Way bussekspress

Dette busselskapet har ruter fra Trondheim og sørover, de har relativt nye busser med god komfort. De opererer ruter som går til mange av de mest kjente skistedene. Kapasiteten til å ta med ski og brett er relativt god, siden bussene har store lasterom. Men om det er store grupper, så anbefales det å sjekke ut med selskapet på forhånd. Dette for å slippe problemer om det skulle bli et problem med bagasjekapasitet. Det samme kan nok være lurt i høytider som vinterferie og påske.

Noen av rutene

Fra Oslo er bussen til Trysil, den mest brukte når det gjelder skiturister. Trysil som har Norges største alpinanlegg, har gode bussforbindelser og kjører via Oslo lufthavn Gardermoen begge veier. Bussen stopper nær bakkene og hotell. Trysilekspressen er navnet på denne ruta.

Flybussen Oslo – Oslo Lufthavn Gardermoen kjøres også av Nor-Way Bussekspress, fra flyplassen er det gode forbindelser til alle landsdeler eller til det store utland om man tenker seg nedover til alpene for eksempel.

En annen av rutene som går ut fra Oslo, er Haukeliekspressen. Med denne bussforbindelsen kan man komme seg til populære skisteder som Kongsberg og store deler av Telemark. Bussen går til Haugesund.

Ta toget

Tog er blitt mer og mer populært i Norge, dette gjelder også når vi skal på ferie. Det har i mange år vært populært å ta toget når man skal på påskeferie, men man kan jo velge tog om man skal på en helgetur til Hafjell også.

Det som kan være ulempen med tog fremfor buss, er at de stopper kun på større stasjoner. Men med litt planlegging lar det seg gjøre å bruke kollektivt helt frem i de fleste tilfeller, men at man må regne med et togbytte eller overgang fra tog til buss.

For betingelser og priser, anbefales det å sjekke nsb.no eller ringe Kundeservice.

Vil ikke ta med rutetider, dette er noe som endres en gang pr år, så på lik linje med betingelser og priser må dette sjekkes av den enkelte.

Finse

Dette er en stasjon på Bergensbanen, veldig mange velger å ta toget hit for å kunne gå på ski. Her er det ikke mulighet for alpint, men det er suverent turterreng for langrenn. Stedet har hotell som heter Finse 1222, som er antall meter over havet. Med sine 1222 meter over havet er Finse Norges høyest liggende jernbanestasjon, her er skiforholdene gode lenger enn de fleste andre steder.

I noen tilfeller kan man risikere å måtte bruke taxi for å komme seg helt frem til målet, men ofte er det ikke snakk om så lange avstander. Men når man skal reise kollektivt er planlegging enda mer viktig, enn når man kjører egen bil.