Jenta som klatret med ski

Overskriften på denne artikkelen kan tolkes på mange måter, eller i alle fall på minst to måter. Jenta som jeg snakker om har i dag blitt til en dame, og jeg synes det er på sin plass at også de kvinnelige alpinistene får sin del av oppmerksomheten i spaltene våre.

Jenta som klatret med ski
Jenta som klatret med ski

Ragnhild Mowinckel vokste opp i Molde, en barndom som hun ser tilbake på som både spennende og flott. Det at hun allerede i barnehagealder likte ski, synes vel klart når hun klatret opp i et tre med ski på bena. Men hun har jammen meg klatret med ski på bena, også i andre sammenhenger – nemlig på resultatlistene. Hun sier at den flotte oppveksten i Molde, og ikke minst all støtte fra familien har betydd svært mye for henne.

Den lange veien frem til OL-sølvene

Det er ikke noe spesielt for Ragnhild, at veien frem til de store medaljene er lang og hard. Men veien har også bestått av mye glede og flotte stunder, og det er jo akkurat slik det skal være. Uten glede og mestringsfølelse, er det ingen som når toppen – uansett type idrett.

Det var en ganske oppgitt barnehagetante, som ringte moren og sa at Ragnhild var oppe i et tre med ski på bena. Men dette var typisk for henne, hun så utfordringer og likte mestringsfølelse. Moren tok det hele med stor ro, og svarte at jenta kommer nok snart ned igjen. Det er vel slik at en mor kjenner sin datter best, og dette svaret var helt naturlig for henne å komme med.

Skulle slå guttene

Det var guttene som var Ragnhild sine store konkurrenter, rett og slett fordi det ikke var noen av venninnene som ble med særlig lenge. Når Ragnhild var så mange hakk bedre enn de andre jentene, ble det naturlig nok guttene hun skulle slå. Det å bli slått av en jente, var ikke noe guttene likte – men mange ganger måtte de bare innse realitetene å se seg slått av henne.

Skulle slå guttene
Skulle slå guttene

Allsidig i barne- og ungdomsårene

Det var slett ikke bare ski som Ragnhild drev med, og klubben på den tiden het Rival. Her var hun med på fotball om sommeren, og alpint på vinterstid naturlig nok. Men også all idrett og håndball var hun innom. Hun sier selv at fotballen var veldig artig og givende for henne, men etter hvert ble det rett og slett ikke tid til alt sammen. Det at alpint føltes mer riktig for henne, gjorde at valget falt på nettopp dette. Dessuten var hun flinkere med ski på bena, enn det hun var med fotballen. Hun så også flere utfordringer med alpint, som hun syntes var mer spennende og krevende enn det man kunne oppleve på fotballbanen.

Søsken som drev med alpint

Ragnhild har en storebror og storesøster som også drev med alpint, og dette var viktig for henne i valg av idrett hun ville satse på. De første årene var det langrennsski, men disse ble raskt byttet ut med alpint. Det kommer mer om Ragnhild Mowinckel i en senere artikkel, så det er bare å følge med.