Kitzbühel

Jeg har tidligere skrevet litt om det kjente vintersportsstedet Wengen.

Kitzbühel
Kitzbühel

Med den legendariske og krevende bakken Lauberhorn, hvor det er blitt arrangert utforrenn siden 1930. Jeg fortsetter min føljetong om kjente alpinsteder i Mellom-Europa, og denne gangen går ferden til Kitzbühel. Det er nok minst like mange, som har et forhold til dette stedet – som til Wengen. De er jo begge kjent for alpint og vintersport, selv om de ligger i hvert sitt land. Men for de som ikke er så kjent med noen av stedene, tenkte jeg det kunne være greit med en liten runde her og nå.

Hahnenkamm

Det er med Kitzbühel som med Wengen, at det er navnet på selve stedet og ikke navnet på bakken – hvor det blir arrangert skirenn. For Kitzbühel er alpinanleggets navn, Hahnenkamm. Hahnenkamm er navnet på en fjelltopp som rager 1712 meter over havet, i samme området finner vi Kitzbühler Horn med sine 1996 meter over havet.  Kitzbühel ligger plassert midt mellom disse fjellene, og stedet ligger i Tirol i Østerrike. Det er både et stedsnavn, men også et distrikts navn.

Hahnenkammrennene

Det er mye som er likt, når det gjelder Kitzbühel og Wengen. De startet med å arrangere internasjonale skirenn, nesten på samme tid. Kitzbühel kom året etter Wengen, altså i 1931. Utforrennet blir arrangert i en løype som heter «Die Streif» Den er nesten like krevende som Lauberhorn i Wengen, så her snakker vi uten tvil om de to mest krevende utforrennene i verden.

Nordmenn har markert seg i Kitzbühel

Norske alpinister har faktisk markert seg godt i alpebyen Kitzbühel, når det kommer til utfor så vant Atle Skårdal rennet i 1990. Kjetil Jansrud vant så sent som i 2017, og dette er de eneste nordmennene som har stått på toppen av pallen i utfor i Kitzbühel. Siden statistikken domineres av sveitsere og østerrikere, er ikke dette noen dårlig bragd av Norge.

Lasse Kjus og Kjetil Andrè Aamodt

Om vi ser på vinnere av Kombinasjonen, er det Kjus og Aamodt som virkelig markerte seg på 1990-tallet. Kjus åpnet ballet i 1994, samme året som OL på Lillehammer ble arrangert. I 1997 var Kjus igjen på plass, og vant i den samme kategorien i Kitzbühel. I 1998 måtte han gi slipp på gullet, for da kom Aamodt på toppen av pallen. Disse to norske skistjernene, gjorde rent bord i årene frem til 2003 i Kombinasjonen i Kitzbühel.

Aksel Lund Svindal

Vi flytter oss en del år fremover i tid, og til romerikingen Aksel Lund Svindal. Han har vunnet hele tre ganger i disiplinen Super-G, i Kitzbühel. Dette var i årene 2013, 2016 og 2018.

Henrik Kristoffersen

Enda en romeriking som har markert seg i skibakken, nemlig skiesset Henrik Kristoffersen. Vi snakker her om disiplinen Slalåm, og han har vunnet her i årene 2016 og 2018.

Kongene av utfor i Kitzbühel

Selv om Norge har markert seg godt i Kitzbühel, er det Didier Cuche og Franz Klammer som har vunnet utforrennet flest ganger. Cuche som kommer fra Sveits er den mestvinnende, med hele 5 gull i den tøffe løypa. Østerrikeren Klammer har vunnet 5 ganger.