Litt norsk skihistorie I

Som de fleste nordmenn, har ski alltid vært av stor interesse for meg. Helt siden jeg var svært liten, har jeg likt meg ute på ski. Først var det langrennsski, ofte i Nordmarka sammen med familien. Min far var også veldig glad i skisport, og det ble etter hvert lengre og lengre turer. Når jeg nærmet meg tenårene, så fikk jeg mine første slalåmski. Det kan jeg huske var veldig stort, og da etterhvert ble det å oppsøke alpinbakker med venner. Men det har ikke alltid vært slik at ski bare har blitt brukt til fornøyelse og sport, men skiene har betydd mye i andre sammenhenger også.

Litt norsk skihistorie I
Litt norsk skihistorie I

Skiforbundet 110 år i 2018

I 2008 fylte Norges Skiforbund 100 år, i den forbindelse ble det gitt ut en jubileumsbok. Boken tar for seg vår historie, hvor ski naturlig nok står i sentrum.

Rødøymannen

«Rødøymannen» er høyst sannsynlig den første som gikk på ski her til lands, dokumentasjonen finnes i form av en helleristning. Navnet «Rødøymannen» kommer fra stedet helleristningen ble funnet, nemlig på Rødøy i Nordland fylke. Helleristningen er mer enn 4000 år gammel, dette betyr at vi startet med å benytte oss av ski for svært lenge siden.

Men det var nok ikke noen søndagsturer for moro skyld den gangen, da var det kun nytteverdien som var viktig. Jakt og fangst var sikkert et av behovene som måtte dekkes. Men også den gangen hadde man jo behov for å forflytte seg, så det å ta seg fra et sted til et annet, var nok også viktig.

Brukt under kriger

Vi vet jo at Forsvaret bruker ski, og soldatene trenes opp til å gå over lengre strekninger på ski. Gjerne med mye oppakning og utstyr, og pulk brukes ofte for å frakte en del av utstyret.

Når Norge var i krig med Sverige, altså på begynnelsen av 1800-tallet, ble ski benyttet. Ikke bare av nordmennene, men også av svenskene.

Vi vet jo også at nordmenn i krig har benyttet seg av ski lenge etter krigen med svenskene. Under 2. Verdenskrig brukte både norske og tyske soldater ski, og den mest kjente aksjonen utført på ski er helt klart Rjukan og sabotasjeaksjonen.

Egne opplevelser med ski i Forsvaret

Alle som har tjenestegjort i Forsvaret, har nok opplevelser rundt skiene som på folkemunne fikk navnet «Natoplank» Navnet dukket nok opp av den grunn at de var svært tunge å gå på, slik at man fikk nesten følelsen av at det var planker og ikke ski. Men jeg synes skiene hadde et ufortjent dårlig rykte, med riktig smøring var de slett ikke verst å gå på.

Som infanterist var vi mye ute, sommer som vinter. Det ble mange og lange dager på ski, i full uniform og mye utstyr. Dette var vel første gang jeg fikk prøve å trekke pulk også, den var heller ikke av de letteste men gjorde nytten sin.

Når vi gikk i områder med vekslende snøforhold, måtte pulk og ski bæres over lengre strekninger. Dette var et slit, men man fikk i alle fall målt krefter og innsatsvilje.