Norske skifjell

Over vårt langstrakte land har vi mange populære turistattraksjoner og destinasjoner, og for nordmenn flest er de norske fjellene den største attraksjonen. Det sies at nordmenn er født med ski på bena, og gjennom mange generasjoner har vi vist at dette er en sportsgren vi virkelig mestrer.

I de gamle norske kongesagaer forteller Snorre Sturlason at ski var et vanlig fremkomstmiddel i Norge for mer enn tusen år siden, og over 4000 år gamle helleristninger fra steinalderen i Nord-Norge skildrer skibruk. I et land som Norge som er dominert av høye og brede fjell, har ski vært et naturlig og viktig transportmiddel; og selv om vi i dag har mange andre måter å komme oss fra A til B anser vi fortsatt ski som en utmerket måte å få frisk luft på, et middel for rekreasjon og sjelefred.

I Norge har vi en lovfestet rett til å bevege oss fritt i utmark, kalt Allemannsretten. Denne fellesgoden gir oss mulighet til å bruke naturen vår, fjellene våre og kystlinjen så lenge man følger noen enkle regler: Ta hensyn til naturen, respekter privat eiendom og forlat naturen slik man gjerne vil finne den selv. Med denne retten kan man fritt nyte de norske fjellområdene (utmark), og ønsker man litt ekstra luksus kan man besøke de populære alpinanleggene med tilrettelagte skiløyper og alpinbakker med varierte vanskelighetsgrader. Det sies at man skal slite litt i fjellet, men i våre moderne tider har det blitt mer og mer populært å unne seg litt ekstra luksus når man er på tur; derfor har det blitt svært populært å besøke høyfjellshoteller og leie luksushytter på fjellet for å kombinere den frie natur med den levestandarden vi er vant med i vår levetid. Utedoer og parafinlamper er byttet ut med flatskjerm og WIFI, og de fleste hytter har i dag både innlagt strøm og vann.

Ikke bare turister søker til fjellene for å oppleve spenning og frihetsfølelse; så mye som fire av ti nordmenn spenner på seg skiene hver vintersesong for å dra ut på snø-eventyr. Gjennom tidene har Norge vist seg som fremragende i skisport, og har tatt utallige OL-medaljer i både langrenn, skiskyting og alpint, og interessen daler heller ikke. De største alpinsentrene i Norge inkluderer blant annet Trysil, Hemsedal skisenter, Hafjell alpinsenter, Norefjell, Kvitfjell og Hovden alpinsenter.

Afterski

Afterski
Afterski

Felles for de fleste alpinsentrene i Norge er at de etter en endt dag med aktivitet i fjellet arrangerer en såkalt «afterski» på den lokale puben/restauranten. Afterski er begrepet man bruker når man har vært en hel dag på fjellet og kommet hjem med roser i kinnene, og drar ned til puben for å ta en velfortjent øl. Noen benytter anledningen til å ta den helt ut med å danse på bordene, mens andre tar seg en rolig pils.

Fjellvettreglene

Uansett hvor i vårt vakre land du skal ferdes, husk å alltid følge fjellvettreglene. Undersøk snødybde, og sjekk føre- og værmeldinger. Legg aldri ut på turer du ikke er trent for, si fra hvor du skal dra, ha alltid med det utstyret fjellet og turen krever, lytt til erfarne fjellfolk, bruk navigering, dra aldri på tur alene, spar på kreftene og grav deg ned i snøen om nødvendig; og sist, kanskje også viktigst, det er ingen skam å snu!