Prepping av alpinski

Jeg synes det er viktig med forarbeid, enten det dreier seg om ski eller annet utstyr. Ikke noe utstyr er vedlikeholdsfritt, for meg er det med prepping av ski en del av vedlikeholdet.

Prepping av alpinski
Prepping av alpinski

Det gir deg ikke bare bedre glid på skiene, men du tar også bedre vare på skisålen. Vi vet alle at utstyr er kostbart, så hvorfor ikke bruke litt tid på å ta best mulig vare på det. Man kan så klart sette bort jobben, men mitt råd er å prøve selv. Det er langt mindre jobb en det mange tror.

Rens og sjekk av sålen

Man må alltid sørge for at sålen på skiene er rene, selv om man ikke ser skitten er det ofte et lag som bør fjernes. Det beste å bruke er skirens, dette får man kjøpt hos alle skiforhandlere. Husk også at man bør bruke et papir, som er egnet for dette bruk. Både skirens og papir, er noe du bør anskaffe hos fagfolk, vanlig såpe og tørkerull er ikke optimalt. Etter at du har rengjort skiene, så sjekker du grundig om det er riper eller sår i sålen. Det blir lett skader, og ski med riper og sår får dårligere glid enn om du reparerer dem. Også denne jobben kan du gjøre selv, P-tex er et godt produkt som man enkelt smelter inn i skien med et strykejern. Du bør benytte et gammelt strykejern, eller i alle fall ha et som du bruker kun til dette. Etter at P-tex`en har stivnet, fjerner man den overflødige massen med en skarp kniv. Deretter er det frem med fint sandpapir, og pusses helt til man har en jevn og fin fylling.

Steinslip

Om man etter rengjøring ser at sålen har en gråtone, er det stor sannsynlighet for at sålen må stein slipes. Dette er en jobb for fagfolk, de steinsliper skiene og sålen vil da bli frisk og fin igjen.

Glider

Her kommer strykejernet inn i bildet igjen, og husk at det er lettere å jobbe med ski som har romtemperatur. En annen fordel med oppvarmede ski, er at glideren fester seg bedre og dypere i sålen. Glideren holdes mot strykejernet, og man drypper det varme glideren på sålen. Det kan bli noe søl, men prøv å finne et egnet sted til denne jobben. Det er viktig å benytte glider som er tilpasset føret, dette betyr at man bruker hard glider til kaldt føre. Om det er mildere, så benytter man enn mykere glider. Noen sier voks, mens andre sier glider. Dette er det samme, men kjekt å vite.

Smeltes inn i skiene

Når jobben med å dryppe glider på sålen er ferdig, skal man smelte den på sålen. Det er viktig at man gjør denne jobben nøye, og man skal jobbe med lange bevegelser for best mulig resultat. Strykejernet må ikke holdes på samme sted, da vil man ødelegge sålen på grunn av for sterk varme. Når glideren har størknet, så fjernes det overflødige fra sålen. Du vil nå ha gode ski som er klare for en flott dag i bakken, du vil merke stor forskjell på gliden det kan jeg garantere.