Ski – Hva skal man velge?

Det har etter hvert kommet svært mange typer ski, her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Når jeg var mest aktiv på alpint, var det ikke så mange typer ski å velge blant.  De mest kjente merkene vi hadde var Atomic og Elan, på bindinger var det Look som var mest brukt. Man skilte mellom slalåmski og utforski, men for oss som ikke drev aktivt hadde vi kun ett par til alt.

Ski – Hva skal man velge?
Ski – Hva skal man velge?

Mye som spiller inn

Det å velge den perfekte ski er ikke noen lett oppgave, det aller første man bør gjøre er å bruke en forhandler som kan mye om ski. Det er med ski som alt annet, de som selger dem bør ha kompetanse og komme med råd & tips. Dette er en god start på en vellykket skihandel.

Det som uansett type ski er mest viktig, er å starte med din lengde på kroppen. For at skiene skal oppføre seg slik man forventer, og for at du skal ha optimal opplevelse og mestring så må din lengde stå i forhold til skiens lengde.

Her får man hjelp av betjeningen i butikken, men om man kjøper brukt er det ikke alltid like enkelt å velge riktig ski.

All-mountain ski

Dette er en ski som dekker det meste, men som ikke er optimal noe sted. For de som er i bakken bare en gang i blant, holder nok denne type ski. Det er ikke alle som har behov for x-antall ski, alt etter type bruk.

Toppturski

Navnet sier vel sitt om bruksområdet til denne type ski, ekspertene sier at man her må finne ut om turen opp eller turen ned er det mest viktige. Oppover er det met viktig å ha lette ski, mens turen ned er en fordel med tyngre ski. De fleste velger en mellomting slik at begge veier blir en ok opplevelse.

Frikjøringsski

Dette er skiene for deg som liker å stå på ski utenfor preparerte løyper, Toppturski og Frikjøringsski er ikke veldig ulike hverandre, men sistnevnte er ofte en del tyngre enn førstnevnte. Det er altså en ski som er laget for løssnøkjøring nedover, og ikke noe ski man går på over lengre avstander i motbakke.

Parski

Dette er skien for deg som liker deg best i half-pipe, de er lette å kjenne igjen på den korte lengden og at de er like foran og bak på skien.

Utvalg og behov

Det er ikke noen tvil om at utvalget er enormt, det er lett å gå seg vill i jungelen av modeller og produsenter. Det man må starte med er å definere hva som er behovet, det samme gjelder jo hvilket budsjett man har. Mange ender opp med langt dyrere utstyr enn planlagt, og ikke minst dyrere enn hva man egentlig har behov for.

Om man velger en forhandler som er seriøs, vil man oppleve riktig og god rådgiving med tanke på valg av skitype og ikke minst prisklasse tilpasset ditt behov.

Lykke til i eller utenfor bakken!