Skibokser

Det finnes mange flotte modeller, av skibokser. Dette er noe som har utviklet seg veldig, for en del år tilbake var det ikke mange som hadde slike.

Skibokser
Skibokser

Selv brukte jeg de vanlige skistativene lenge, men etter hvert ble det å anskaffe seg en skiboks. Det er jo kjekt å la ski og staver få ligge tørt og beskyttet, og ikke minst slippe saltsølet som ofte finnes på veiene. Når man kommer frem, er skiene like rene og pene som når man lastet dem opp. Som så mye annet, finnes skibokser i alle prisklasser. Den jeg har kjøpte jeg brukt, og det kan være mye penger å spare på det.

Test av takbokser

Det viser seg at det er stor forskjell, hva angår sikkerhet på takbokser. Det er foretatt test av ni produkter, med en lav hastighet på 40 kilometer i timen. Det som er skremmende med testen, er at selv ved en så lav hastighet så fikk mange dårlige resultater. Vekten de ble testet med, var 60-75 kilo med last. De som kom dårligst ut av testen, ble nesten pulverisert ved en bråstopp. Andre løsnet fra taket på bilen, og noen åpnet seg også. Dette er ikke bra, med tanke på trafikksikkerheten.

Thule og Biltema

Testvinner ble Thule sin modell som heter XL Motion 800, den klarte testen uten at lasten kom ut av boksen. En annen fordel med denne modellen, er at den er enkel å betjene og i tillegg er den vanntett. På andre plass i testen kommer Biltema sin boks, mens Jula kom på en tredjeplass. På begge disse boksene ble lasten værende i boksen, men skiene stakk noe ut. De seks andre modellene kom dårlig ut av testen, ja noen til og med svært dårlig. Det var NAF som stod for testen, og oppsummeringen av resultatene. Vi kan alle tenke oss hva som kan skje, om en ski kommer som et prosjektil og treffer noen på sin ferd. Så her er det mest snakk om å tenke sikkerhet for andre, og ikke for seg selv. Men som sjåfør har man totalansvaret, dette gjelder også sikring av last. Husk at en skiboks er beregnet for nettopp ski, ikke last opp andre gjenstander som ofte medfører for tung vekt. En bil med overlast på taket, er direkte trafikkfarlig.

Sikring av ski inne i skiboksen

Det er veldig viktig at man sikrer skiene, inne i boksen. Det kan være fristende å legge skiene løse, for å slippe jobben med å sikre dem. Men dette er en svært lett prosedyre, i alle fall på de nyere skiboksene. Ikke slurv med sikkerheten, det kan sette liv i fare. For de som har en stasjonsvogn, er det en del som legger skiene inne i bilen. Men det er avgjørende viktig, at de sikres best mulig. Løse ski inne i bilen, er en dødsfelle ved bråstopp. Det samme gjelder staver og ikke minst tunge slalåmstøvler, alt løst i en bil er en sikkerhetsrisiko. Varebiler blir noe annerledes, da man ofte har en skillevegg mellom lasterom og kupé. Men det skader aldri å sikre best mulig.