Skimuseet

Jeg liker godt å gå på museum, det kan være så mangt å se på der og historie er spennende for meg. I Oslo finnes det en rekke av museum, ett av dem er Skimuseet som ligger ved Holmenkollbakken. Anlegget besøkes årlig av tusenvis av turister, så jeg foretrekker å besøke museet utenom høysesongen. En tur på museet, kan kombineres med mye annet i hovedstaden. Om man besøker Holmenkollen på vinterstid, kan jo en flott skitur i Nordmarka være en opplevelse i seg selv.

Oslo
Oslo

Verdens eldste

Skimuseet åpnet i 1923, og er med dette verdens eldste museum for ski. Her finner man det meste om ski fra riktig gamle dager, frem til nyere modeller. Det er spennende å se hvordan skiene har utviklet seg, og ikke minst hvilke typer ski som har preget sine tidsepoker.

Flyttet i 1952 og 1983

Opprinnelig lå museet ved den kjente Frognerseteren, dette er bare et steinkast fra dagens plassering ved Holmenkollbakken. I 1952 flyttet de til lokaler, som faktisk var lokalisert i hoppet på den da renoverte hoppbakken. Dette var lokaler som de holdt til i over 30 år, og det var jo en perfekt plassering for et skimuseum. Fra 1983 har Skimuseet vært å finne i fjellet, rett ved siden av hoppbakken.

2500 par ski

Det er ikke annet en imponerende, mellom 2000 og 3000 par ski er å finne på museet. Her er det snakk om ski som er cirka 1400 år gamle, som er museets eldste og Alvdalsskien er den desidert eldste.

Polarhelter, kongefamilien og skistjerner

Det er nesten en selvfølge at et norsk skimuseum, har ski fra Amundsen og Nansen i sin samling. Her kan man se utstyret som ble brukt på de strabasiøse polferdene, og sammenlikne med hva som finnes av utstyr i dag. Det er ikke annet enn imponerende å se de store forskjellene eller den utviklingen som har vært. Vi har som kjent en sporty kongefamilie, noe som vises når vi ser skisamlingen som har vært i bruk av våre kongelige. Vår nå avdøde kong Olav V, var nok den som var aller mest ivrig i skisporet i sin tid. Med alle de norske stjernene fra skisporten, er det naturlig nok mange ski på museet som er brukt av dem. Noen av deres premier er også å finne her, så det er ikke kun ski og skiutstyr man kan besiktige i Holmenkollen.

Bibliotek og utstillinger

Om man ønsker å lese seg opp på vintersport, er et besøk i museets bibliotek noe å vurdere. De har et stort utvalg av bøker, og sikkert en del man ikke finner så lett andre steder. Som de fleste andre museum, kan skoleklasser kontakte dem og man vil da få et eget opplegg tilpasset skole. Det kan jo være en flott temadag, eller kanskje en klassetur til hovedstaden og selveste Holmenkollbakken.

Åpent hele året

Jeg vet ikke om andre museum som holder åpent hele året, men det gjør altså Skimuseet. Det er Skiforeningen som eier og driver museet, og kan kontaktes om det skulle være noen spørsmål. Museet har også mye informasjon liggende på nettet.