Skistjernen Aksel Lund Svindal

Det er ikke noen tvil om at Norge har hatt mange store skistjerner opp gjennom tidene, og jeg tenkte vi skulle bli bedre kjent med en del av dem fremover. Mannen jeg nå skal presentere har nylig lagt opp, men han jobber fortsatt innenfor alpint på nasjonalt nivå.

Skistjernen Aksel Lund Svindal
Skistjernen Aksel Lund Svindal

Jeg har mange ganger tenkt hva våre idrettsstjerner betyr for landet, og ikke minst den gode pr-jobben de hjelper Norge med som den skinasjonen vi er. Men også for kommende talenter, betyr landslaget enormt mye. Men til syvende og sist er det så klart skigleden som er viktigst, det å kunne kose seg på ski enten om det er bortover- eller nedoverski vi snakker om.

Talentet fra Romerike

Aksel Lund Svindal kommer fra Skedsmo. Dette er en kommune som ligger på Romerike rett utenfor Oslo. Han er født i 1982, og startet sin alpine karriere for klubben Nero Alpin. Hans karriere i alpint er lang og ikke minst imponerende, så jeg velger å kun ta med det som jeg ser på som de mest prestisjefylte – resultater han oppnådde som toppalpinist.

2007-2013

Det var i denne tidsperioden at Aksel Lund Svindal utvilsomt, var i sin beste form over tid. Han ble faktisk den første mannlige alpinist, som klarte å vinne gullmedalje i 4 verdensmesterskap på rad – dette skjedde i årene 2007, 2009, 2001 og 2013. Men han har sanket langt mer edelt metall enn som så, og han har ikke minst 2 OL-gull og 5 VM-gull på sin merittliste. I verdenscupen ble han sammenlagtvinner 2 ganger, og han står som vinner av ikke mindre enn 36 renn i verdenscupen totalt.

En engasjert og aktiv utøver
En engasjert og aktiv utøver

En engasjert og aktiv utøver

Det sier seg vel kanskje selv at man som toppidrettsutøver må være aktiv, men i denne omgang for å bruke idrettsterminologi – så tenker jeg på en annen setting når jeg sier at Aksel Lund Svindal var en engasjert og aktiv utøver. Han viste blant annet gjennom sitt verv som MOT-ambassadør, at han var en utøver som ikke bare tenkte på sekunder og hundredeler. Dette var et verv han fikk i 2000, og han var også ambassadør for Right To Play en periode.

Starten og slutten på karrieren

Som jeg nevnte innledningsvis, så blir dette kun ett kortfattet utdrag av Lasse Lund Svindal sin karriere. Jeg har valgt å ta for meg starten og slutten, og det var i 2003 at han vant 2 NM-gull. Det samme året var han med i VM i St. Moritz, hvor han klarte en 5.plass som sin beste plassering. Men han hadde pallplassering i verdenscupen samme år, med sin 2.plass i Kitzbühel i disiplinen kombinasjon. Aksel Lund Svindal la opp i 2019, men året før så skrev han seg inn i historiebøkene atter en gang. Han ble nemlig den første nordmann, som vant OL-gull i utfor. Dette skjedde under OL i Pyeongchang, og han ble faktisk også den eldste utøver som har vunnet OL-gull i denne disiplinen. Det er så mye som kan skrives om denne flotte alpinisten, så det kan godt tenkes at det kommer mer om han ved en senere anledning.