Sondre Norheim – Skitalent uten sidestykke

Jeg har jo i mange år vært kjent med noe av det Sondre Norheim, oppnådde og er kjent for. Men jo mer jeg leser om han, jo mer imponert blir jeg. Det at mye av dagens skiutstyr og teknologi, har sitt utspring i en husman og tømmermann fra Telemark, er jo bare helt utrolig. Han var nok det som mange hevder – et naturtalent innen skisporten. Men han var jo også en pioner, som faktisk fortjener mer oppmerksomhet enn det han har fått.

Skitalent
Skitalent

Sondre Ouversen Norheim

Dette er det fulle navnet til mannen fra Norheim i Kviteseid, han er født i Morgedal 10.juni 1825.

Det han er mest kjent for er nok Telemarksskien, det er jo nettopp på grunn av hans tilhørighet til Telemark, at skien fikk dette navnet.

Han var en allsidig skiløper, som håndterte alle disipliner like bra. Mange sier med rette, at han er den moderne skisportens far. Hans fødested i Telemark, blir ikke uten grunn kalt for skisportens vugge.

Stive bindinger

For riktig mange år siden, var jo ikke en skibinding slik man kjenner den i dag. Det var skinn eller lærreimer foran på foten, dette var jo ikke veldig stabilt eller støttende. Sondre Norheim, var delaktig i å utvikle skibindinger som støttet rundt hælen. Dette var i sin tid sensasjonelt, og gjorde skisport til noe helt annet. Spesielt innenfor alpint og hopp, hvor man er avhengig av mest mulig stabilitet. En annen fordel var det at skiene ikke falt like lett av, kjekt det når man skal hoppe for eksempel.

Sondre Norheim`s ærespris

Andre kjente og dyktige menn på ski, fikk fra 1968-1971 utdelt en ærespris i hans navn. Dette er navn som Harald Grønningen og Ole Ellefsæter i 1968, dette var to svært gode langrennsløpere på den tiden.

Året etter var det storhopperen Bjørn Wirkola som fikk prisen, deretter fulgte Odd Martinsen og Ingolf Mork i henholdsvis 1970 og 1971.

Flyttet til USA

Sondre Norheim flyttet til USA i 1884, der ble han boende til han døde den 9.mars 1897. Han flyttet over med familien sin, og fikk sine 13 siste år der borte.

Norsk skieventyr

Dette er navnet på museet og opplevelsessenteret, og hvor andre steder enn Morgedal kan dette ligge. Det er jo som nevnt kjent som skisportens vugge, museet viser den norske skihistorien. Men det er også et åpent friluftsmuseum, og har siden OL på Lillehammer også vært et opplevelsessenter.

Telemark ligger jo midt i et av Norges flotteste skiområder, med sine flotte fjell, daler og til en viss grad vidder.

OL-ilden

Morgedal har 2 ganger hatt OL-ilden, dette skjedde under OL i Oslo i 1952, som var foranledningen til at museet ble åpnet. Siste gange var i 1994 da Lillehammer arrangerte OL. Noe flottere sted enn Morgedal, kunne jo ikke kringkastes til en hel verden. Norgesreklame på sitt aller beste.

Det var nok derfor sterke krefter, ville gjøre noe mer ut av stedet i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Det var i 1993 at opplevelsessenteret ble åpnet.