Stein Eriksen en norsk skilegende

Jeg har i alle år vært opptatt av ski, og jeg må nok innrømme at alpint var det som opptok meg mest.

Stein Eriksen en norsk skilegende
Stein Eriksen en norsk skilegende

Jeg husker fortsatt de store stjernene, fra den tiden jeg og mine venner var sikre på at også vi – en dag skulle bli verdenskjente og suse nedover de kjente alpinbakkene. Men som for så mange andre, så ble vi aldri så gode – om jeg skal være ærlig så var vi nok veldig langt unna også. Men drømmer og visjoner, er jo naturlig å ha. Men for mange blir det ikke bare med drømmen, det har vi jo som den skinasjonen vi er – mange glimrende eksempler på. Mannen jeg nå skal presentere, var aktiv lenge før min tid. Men likefullt var han suveren i sin storhetstid – ja han ble faktisk omtalt som en skilegende.

Mr. Ski from Norway

Det at han fikk dette kallenavnet i USA, sier vel ikke så rent lite om hva Stein Eriksen stod for som alpinist. Han ble født i Oslo i 11.desember 1927, og gikk bort i Park City USA den 27.desember 2015. Hans skikarriere startet i idrettslaget Ready, her hjemme i Norge.

Idrettsfamilien Eriksen

Stein Eriksens far, Marius Eriksen ved med som turner, når Stockholm arrangerte OL i 1912. Marius Eriksen som var Stein sin bror, ble norgesmester i slalåm både i 1947 og 1948. Mor Bitten Eriksen var formann i Damenes skiklubb, så hele familien var engasjert i idretten.

Eriksen sine bragder i bakken

Den første medaljen han tok internasjonalt, var under VM i Aspen USA og året var 1950. Det var bronsemedalje i slalåm, som ble hans første VM-medalje. Hans første medalje som var av beste valør, tok han på hjemmebane da han vant gullmedalje under OL i 1952. Disiplinen var storslalåm, og rennet fant sted på Norefjell i Buskerud – i det samme mesterskapet vant han også sølv i slalåm. Han skrev også historie i samme mesterskap, da han ble første alpinist som ikke kom fra alpene – som vant OL-gull i alpint.

Eriksen sine bragder i bakken
Eriksen sine bragder i bakken

Det samme året som Oslo og Norge arrangerte OL, ble Eriksen tildelt Holmenkollmedaljen for sin fantastiske innsats. Bare 2 år etter bragdene i OL, vanket det VM-gull i svenske Åre. Han nøyde seg ikke bare med én gullmedalje, men sanket gull i både slalåm, storslalåm og i kombinasjonen.

Dro til USA

Etter at Stein Eriksen avsluttet sin karriere som aktiv alpinist, valgte han å flytte til USA. Han var leder for skiskoler, skiinstruktør. Han var i mange år tilknyttet skisenteret i Deer Valley i Utah, hvor han også hadde sin Stein Eriksen Lodge. Selv om det er mange år siden Stein Eriksen konkurrerte i alpint, så tror jeg mye av det han presterte – la listen for de som kom etter han.Når vi ser hvor mange gode alpinister Norge har hatt etter den tid Eriksen var aktiv, så er det vel lov å si at det er «Typisk norsk å være god»

Han ble etter hvert en kjent og godt likt mann i USA, og han var minst like godt kjent der – som det han var i Norge.