Wengen

Jeg tenkte vi skulle ta en runde, for å se litt på de virkelig kjente alpinbakkene i Europa. Wengen er for meg noe helt spesielt, jeg kan godt huske jeg satt klistret foran TV for å få med meg utforrennene der.

Wengen
Wengen

For ikke å snakke om når vi som barn, lagde oss egne traséer i skogen. Da var det ofte Wengen som var forbildet, selv om bakken var så langt unna Wengen som det var mulig å komme. Ja både geografisk, og ikke minst med tanke på vanskelighetsgrad og lengde. Men det var artig med denne aktiviteten, og når man kom ned – ja da var det bare å ta bena fatt oppover igjen. Når vi ble eldre, så kom vi oss til slalåmbakker med heis. Det var da noe mer likt Wengen, og vi følte at vi virkelig hadde tatt et stort skritt i riktig retning. Så la oss ta en kikk på originalen, som faktisk den dag i dag betyr noe helt spesielt for meg.

Lauberhorn

Dette er navnet på selve bakken, hvor det kjente utforrennet avvikles hvert år. Men for folk flest, er det bare Wengen som brukes. Wengen er navnet på selve landsbyen, som ligger i Sveits. Det er en svært liten landsby, med sine drøyt 1000 fastboende. Men i skisesongen, kan dette tallet ganges med ti. Jeg har selv aldri vært der, men kun opplevd bakken på TV-skjermen. For at vi skal få plassert Wengen enda mer nøyaktig på kartet, kan det opplyses at navnet på kommunen er Lauterbrunnen – som ligger i Berner Oberland.

Historien

Vi må riktig så langt tilbake i tid, for å finne starten på skieldoradoet i Wengen. Allerede på midten av 1800-tallet, så åpnet det første hotellet i området. Men virkelig fart på sakene, ble det ikke før i 1890. Da åpnet Wengernalpbhan, som gjorde at stedet ble mer tilgjengelig for skituristene. Wengen brukes ikke bare på vinterstid av turister, og det er mulig å leie både leiligheter, hytter og hotellrom i området året rundt.

Lauberhornrennet

Helt siden 1930 har det vært arrangert renn i Lauberhorn, og best kjent er altså det kjente utforrennet. Men det arrangeres også slalåm- og kombinasjons renn, men det er utfor som er det som trekker mest folk til bakken. Bakgrunnen for at det er slik, er fordi utforrennet er det mest spektakulære som finnes i alpinsirkuset verden over. Det finnes rett og slett ikke noen bakke, som er mer krevende og ekstrem enn Lauberhorn i Wengen. Lengden på bakken er på snaue 4500 meter, dette kjøres av de fleste i world-cupsirkuset på cirka 2,5 minutter. Det sier litt om hvor rått dette er, det er dessuten den lengste bakken som arrangerer world-cup. På toppen av dette, er det ingen bakke, som er mer krevende rent teknisk. Så en seier i Lauberhorn, er noe som er en stor drøm for mange av alpinistene. Det er så klart ikke alle som noen gang får oppleve noe slikt, men du verden så mange som har prøvd siden 1930 – da altså det første store rennet ble arrangert.